När det gäller människan sitter öronen placerade på varsin sida av huvudet. Djur kan ofta rikta sina öron mot ett ljud men så är inte fallet med människan. Vi får helt enkelt vrida på huvudet för att bättre höra varifrån ett ljud kommer. Men hur fungerar örat egentligen, vilka delar har det och vad gör de olika delarna?
De yttre delarna av örat
De yttre delarna av örat, som också kallas ytterörat är det som syns utåt. Ytterörat kan variera lite i storlek och utseende men det har samma funktion hos alla. Det är i ytterörat som ljuden tas emot. Ljuden samlas upp och man kan också i viss mån ana i vilken riktning ljudet kommer ifrån redan när det kommer till ytterörat. De yttre delarna av örat är egentligen bara två till antalet de kallas öronmusslan, en del av örat som syns, samt den externa delen av hörselgången. Just de här delarna kan man rengöra med en tops eller liknande. När det däremot kommer till mellanörat ska man undvika att peta för mycket.
Mellanörat
I mellanörat, där trumhinnan och hörselbenen finns omvandlas ljudet. Om mellanörat inte fungerar som det ska kan innerörat inte ta upp ljuden på samma sätt. Delarna i mellanörat är känsliga. Här finns trumhinnan som kan gå sönder av höga ljud. Den kan också spricka om man får en infektion eller kraftig inflammation i örat. Det är också bakom trumhinnan det kan samlas vätska i samband med olika öronsjukdomar. När man duschar kan det också smita in lite vatten bakom trumhinnan men det kommer ut av sig själv. Man bör absolut inte försöka peta med en tops eller andra föremål för att få ut vattnet. Trumhinnan sitter också sammanbunden med hörselbenen. De här benen kallas städet, stigbygeln och hammaren. Det är genom de här benen som trumhinnan binds samman med de inre delarna av örat.
Innerörat
Innerörat sitter relativt långt inne i huvudet. Det är här signalerna skickas till hjärnan om att det faktiskt hörs ljud. Ljudet omvandlas inne i den snäckformade delen i innerörat till elektriska impulser. Det är sedan de impulserna som går vidare till hjärnan som tolkar dem. Den snäckformade delen heter cochlea och är förbunden med hörselnerven. Det är via den nerven de elektriska impulserna går till hjärnan.
Att ha ont i örat
Ibland kan man drabbas av en inflammation i örat. Det är speciellt vanligt bland barn. Hos Vårdguiden kan man läsa om de symtom som orsakas av öroninflammationer. Det mest karaktäristiska är dock att den drabbade får mycket ont i örat. Smärtan kan komma plötsligt. Ofta krävs det att man får antibiotika för att inflammationen ska släppa och för att smärtan ska avta. Inflammationen smittar ofta inte men däremot kan eventuella andra virus smitta.