När det gäller hörselnedsättningar finns det olika typer av dem. Det är inte bara en hörselnedsättning. Olika sorters hörselnedsättningar drabbar olika delar av örat och de kan också behandlas på lite olika sätt. Ibland behöver man genomgå flera olika undersökningar för att man ska kunna se vilken eller vilka typer av hörselnedsättningar man faktiskt har. Vissa nedsättningar kan orsakas av något så litet som en infektion. Lyckligtvis är det oftast inte smittsamt att ha till exempel en inflammation i örat. Men vilka olika sorters undersökningar kan man behöva göra och vilka typer av hörselnedsättningar finns det?
Att undersöka öronen
Oavsett om man är ung eller gammal kan man behöva undersöka sina öron. Generellt sett gör det inte ont att få öronen undersökta. Ibland kan läkaren dock behöva titta in i örat med ett speciellt redskap och då kan denne behöva dra försiktigt i ytterörat. Det kan kännas lite men läkaren måste kunna se ordentligt. Det ska dock inte göra extremt ont.
Det finns också undersökningar som går ut på att lite luft sprutas in i örat. Det görs för att kontrollera trumhinnans funktion. En annan sak som kan förekomma är att olika ljud spelas upp och sedan ska personen utföra olika handlingar när ljuden kommer. Om öronens känslighet ska testas förekommer det ofta att ljud vars frekvens eller ton blir högre och högre. Ett öra i taget testas och när man känner att man inte klarar av en höjning till trycker man på en knapp. Om det är stora skillnader mellan öronen eller om man är extremt känslig kan det tyda på en hörselnedsättning.
Olika sorters hörselnedsättningar
Det finns i huvudsak tre olika sorters hörselnedsättningar man talar om. De drabbar örats delar på olika sätt och man kan höra mer eller mindre bra trots nedsättningen. Men vilka är de olika typerna?
Sensorisk variant av hörselnedsättning
Det här är den allra vanligaste varianten av hörselnedsättning. Om det finns några problem med nervbanorna inne i örat, eller med innerörat i övrigt är det den här hörselnedsättningen man har. Ofta kan ljudinformation inte kodas till signaler som hjärnan kan tolka.
Konduktiv hörselnedsättning
Ibland kan ljud inte röra sig mellan mellanörat och ytterörat. Då har man en konduktiv hörselnedsättning. Det kan bero på att trumhinnan gått sönder eller på att det finns en missbildning i ytterörat. Det kan också vara så att hörselbenen inte kan röra sig som de ska.
Kombinerad hörselnedsättning
Om man har problem både i innerörat och ytterörat kan det vara så att man har en kombinerad hörselnedsättning. De här nedsättningarna kan vara lite svårare att behandla. Dock är de i många fall kortvariga. Det kan till exempel handla om att en person drabbats av en infektion som förhindrar att örats delar kan behandlas korrekt.